2010. október 12., kedd

Az alapok. Segítség és tanácsok kezdőknek.

Amennyiben teljesen járatlanok vagyunk a genealógiában és a családfakutatásban, az interneten szép számmal találunk honlapokat, melyek segítséget nyújtanak a kezdőknek, tanáccsal látják el őket a kutatás első lépéseivel kapcsolatban, valamint definiálják az alapvető fogalmakat.

Ha most kóstolunk bele először a témába, ajánlatos a Wikipédia „genealógia” szócikkénél kezdenünk, mely az alapfogalmakat is megmagyarázza. A kutatás gyakorlati kérdéseivel kapcsolatban a megfelelően részletes „családfakutatás” szócikk siet segítségünkre. A genealógia történetéről a „Magyarország a XX. században” V. kötetében olvashatunk, melyre a Wikipédia is hivatkozik.
A Magyar Országos Levéltár honlapján olvashatunk egy általános bevezetőt, ezen kívül rendkívül hasznos és részletes tájékoztatóval segítik a kutatókat.
Praktikus gyakorlati tanácsokkal (pl. idős rokonokkal folytatott beszélgetések, a családi Biblia átvizsgálása) szolgál a Magyar Családtörténeti Web Archívum és Fórum is.

Meg kell említenünk a Családfakutatók információs oldalának fogalomtárát, valamint a Budapesti és a környező országbeli legfontosabb kutatóhelyeket bemutató felületét.

Hasznát vehetjük még a Wikipédia egyes társadalmi csoportokat vagy szociológiai fogalmakat ismertető szócikkeinek, mint például nemesség, vagy család, ám ezek sokkal részletesebbek idegen nyelven.

A további segédleteket lásd lejjebb, az „Egyéb hasznos információk” című bejegyzésben.

Senki ne gondolja azonban, hogy a családfakutatás első lépéseként unalmas módszertani tájékoztatókat kell az első betűtől az utolsóig végigolvasnia. Az ezekben foglalt ismeretek többségét a tapasztalat és a gyakorlat magától is meghozza. Szükséges, hogy ezek az összefoglalások rendelkezésre álljanak: utat mutatnak a problémás esetekben, ám nem szabad, hogy elvegyék a múlt felfedezése iránt érzett sürgető kedvet és a felfedezés örömét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése