2010. október 6., szerda

Egyéb hasznos információk és segédletek. Rangok és címek.

Ha már megtaláltuk az általunk keresett forrásokat, még akkor is számtalan kérdés merülhet fel bennünk azok értelmezésével kapcsolatban. Bár az élet alapvető keretei – emberi kapcsolatok és család, egészség és betegség, születés és halál – nem sokat változtak az idők folyamán, a megjelenési formák, szokások és automatizmusok már száz év elmúltával is nagyon különböző képet mutatnak. Gondoljunk csak a feudális korszakban használt rangokra és címekre, vagy a keresztelési és névadási szokásokra. Ezek ismerete nélkül a genealógiával foglalkozó személy gyakran nem tudja összefüggéseiben értelmezni a múlt nyomait.

Néha a rokoni kapcsolatok ritkábban használt nevei is problémát jelenthetnek (sógor, ipam, napam, stb.), ezeket a Wikipédia „rokonság” szócikke sorolja föl és magyarázza meg. Szintén elengedhetetlen a katonai és tudományos fokozatok, a nemesi rangok és címek, valamint az egyházi hierarchia ismerete. A rendfokozatok teljességre törekvő felsorolása található a Wikipédián. Az egyházi tisztségeket illetően ilyen összefoglalás nincs, ám a keresztény egyházszervezet kategória létezik. Az egyházszervezet főbb elemeiről nagy vonalakban a História honlapjának lexikona tájékoztat. Nemesi rangok terén ajánlható a magyar Wikipédia kategóriája, ám sokkal részletesebb az angol nyelvű oldal. Kitüntetések és érdemrendek után kutatva jó kiindulási pont a Kitüntetés.lap.hu vagy az Érdemrendek – kitüntetések – egyenruhák honlap.

A másik nagy témakört az adott korszak keresztelési, névadási, házasodási és válási szokásainak jelentik. Itt már híján vagyunk a fentiekhez hasonlóan jól használható összefoglalásokat. A századforduló előtt a megszületett gyermeket általában még aznap vagy másnap megkeresztelték, míg a huszadik században (a gyermekhalandóság csökkenésének következtében) néha csak hónapokkal a születés után. A további szokásokról lásd a Magyar Néprajzi Lexikon vonatkozó szócikkét. A házassággal kapcsolatosan létezik Wikipédia szócikk, ám sok lényeges információt (nevezetesen: milyen rokonsági fok fölött engedélyezte az egyházi rendelkezés a házasságot) bulvár cikkekből kell előhalásznunk. A másik ide vágó szócikk a "polgári házasság a dualizmus korában". A válásnak nincs is magyar nyelvű szócikke a szabad lexikonban, itt is az angol vagy más nyelvű változattal kell beérnünk.

A nevek megváltozásának speciális esete a magyarosítás, mely egyáltalán nem volt ritka jelenség Magyarországon, hozzátartozott az idegen eredetű családok integrációjához. A Schönhofer nevet még felismerjük Szépudvari alakban, ám megzavarhatja a kutatást, ha például nem vesszük észre, hogy a Heinrich-t Veszprémire magyarosították. A névváltozások azonban az esetek többségében nyomon követhetőek, mivel királyi, később belügyminiszteri engedélyhez kötötték őket. A névmagyarosítás történetéről elsősorban a História oldalán, valamint a Lapoda Lexikonban olvashatunk.

Amennyiben nemesi családok listáját keressük: a Wikipédia tartalmazza a magyar grófi és bárói családok felsorolását, a német változat pedig országok szerint csoportosítva közöl nemesi nemzetségeket. De az e-könyvek között is érdemes körbenézni - például Kőszeghi Sándor: Nemes családok Pestvármegyében című műve elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban (lásd még a "Források" című bejegyzést).

Ezeken kívül számtalan egyéb kérdés merülhet fel a kutatás kapcsán (pl. földrajzi helyek elnevezései, történelmi események, fordítás idegen nyelvről), melyek megválaszolásához az internet jobb híján pótolhatja a lexikonokat. Földrajzi kérdéseknél szeretnénk felhívni a figyelmet a csaladkutatas.extra.hu térképeire és helységnévtáraira. A Családfakutatók információs oldala egyedülállóan hasznos segédletében magyarázza az ismeretlen fogalmakat, latin kifejezéseket és a betegségek régies neveit, a szabad enciklopédia "családfakutatás" szócikke a kinyitható fülekben pedig a hónap- és számnevek különböző nyelvű változatait adja meg. Mint mindig, a Wikipédia különböző nyelvű címszavai közül szinte bizonyosan válaszol néhány a kérdésünkre, ám egyszerű kereséssel is érdemes próbálkozni. Ugyanakkor vegyük tudomásul: előfordulhat, hogy nem találunk választ minden kérdésünkre a hálózaton.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése