2010. október 9., szombat

Adatbázisok

Az 1000. évben III. Ottó német császár alászállt Nagy Károly sírjába, hogy szembe nézzen a legendás császárral. Nagy Károly szimbólummá vált Európában, az egységes Európa és „az Uralkodó” jelképe lett. A későbbi királyok igyekeztek uralmukat - annak jogosságát bizonyítandó - Nagy Károlyra visszavezeti, ahogy annak idején Károly a római császárok örökösének tekintette magát. Nem csoda, hogy az angol Royal Blood genealógiai oldal az egyes személyek neve mögött zárójelben közli, hogy hány lépésre találhatóak a családfán Nagy Károlytól.

A családfakutatás egyik legjelentősebb, legdirektebb és kétségkívül legkeresettebb hálózati vonatkozása a már ismert adatok közzététele: az adatbázisok. Természetesen a mások által közzétett adatokat mindig fenntartásokkal és körültekintően kell használni: nem annyira a szándékos félrevezetés, mint a tévedés veszélyétől tartva – kis számú és néha ellentmondásos forrásból még jó szándékkal is vonhatunk le hamis következtetéseket.

Amennyiben csak az internet áll rendelkezésünkre, uralkodói és főnemesi családok leszármazásának felderítésére legbiztosabb forrásunk a Wikipédia. Itt általában csak az adott szócikk tárgyát képző személy felmenőiről tájékozódhatunk, a családfát jó néhány kattintásunkba kerül összerakni. Bár nem jellemző, hogy a Wikipédia teljes családfákat közöljön, egyes esetekben előfordulhat, mint például a frankföldi és türingiai Bibra nemzettség, vagy a székhelyi Majláth család esetén.

A már említett Royal Blood adatbázisnak a Nagy Károlytól való távolságra vonatkozó állításai időnként megbízhatatlanok vagy ellenőrizhetetlenek. A honlapon szereplő hatalmas mennyiségű név csak betűrendes indexben kereshető, így lassabb számítógépen még a megnyitása is nehézséget okoz. Minden hasonló helyzetben a Google „speciális keresésének” használatát ajánljuk, így a webhelyet megadva elkerülhető a gigászi adattömeg (ugyanakkor böngészni sem tudunk).
Következzék néhány adatbázis a teljesség igénye nélkül. A legjelentősebbek talán a WorldConnect (rootsweb), a FamilySearch és magyar vonatkozásban a RadixIndex, mely azonban adatainak nagy részét csak előfizetői számára teszi hozzáférhetővé. Említésre méltó még a Familylink. Főleg német neveket tartalmaz a GedBas és a Gäbler Genealogie (itt például Luthert, Melanchtont és Händelt is megtaláljuk), valamint a Dumrese-honlap. Négy adatbázist rejt a Birchy Wiki. Poroszország és Lippe családjaira specializálódott az Ahnenforschung in Preussen & Lippe. Több nemzetiségű adatbázis a GeneAll.net. Ezen kívül létezik még a Jamie Allen's Family Tree (számos nevet tartalmaz, ám ugyanúgy fenntartással kell kezeni, mint a Royal Bloodot) és a genealogy.euweb.cz, mely uralkodói és magyar nemesi családokat is tartalmaz.
A személyiségi jogokra való tekintettel korlátozottan kereshető a MyHeritage.com, és magyar verziója, a MyHeritage.hu.
A volt Habsburg-birodalomhoz tartozó területekre koncentrál a Familia Austria osztrák genealógiai társaság részben önkéntes feltöltésen alapuló adatbázisa. Különleges jellegzetessége, hogy földrajzi szempontok szerint is kereshetünk: megadhatjuk, hogy a hosszúsági és szélességi fokok által meghatározott hely hány kilométeres körzetére vagyunk kíváncsiak. A kereső az egyes városok különböző nyelvű neveinek azonosítására is alkalmas.
Nagy Britannia és Írország esetében az Ancestry.co.uk, míg az Egyesült Államok és Kanada családjainál az Ancestry.com a legjelentősebb adatbázisok.
Magyar vonatkozásban fellelhető még az Adatbázis családfa-kutatáshoz és a Családfalu.hu. Családfákat találunk a Családfakutatók információs oldalának adatbázisában is, a honlap más részén pedig családnevekre kereshetünk. Szeretnénk felhívni a figyelmet a Magyar Családtörténeti Web Archívum és Fórumra, ahol a keresőknek ajánlják a szlovák családnév és helyiségnév oldalt, a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesületének keresési felületét, valamint saját fórumukat.
Esetleg még megnézhetjük az Itt voltam!-ot használó személyek családfáit is.
Ám az is gyakran megesik, hogy egyes emberek csak a saját családfájukat teszik közzé honlapjukon, úgyhogy legbiztosabb, ha az első lépés - mint mindig - az egyszerű webes keresés.

Egyes adatbázisokban szabadon kereshetünk, mások bejelentkezést, ritkább esetben előfizetést igényelnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése