2010. október 6., szerda

Heraldika


A lovagi címerhasználat középkori kezdetei óta az előkelő és nemesi családok azonosításának egyik fontos eszköze a címer. Ám koránt sem csak azonosításra szolgál: a közös őstől származó családok címere sokszor hasonló. Ezen kívül kezdetben egyes települések vagy birtokok is nemes uruk címerét viselték. A címeren ábrázolt kép utalhat a család valamely tagjának tetteire vagy tulajdonságára is: például az apátsági malmokat vezető lüneburgi von der Möhlen család címerén három malomkerék látható.

Ha az interneten keresünk a heraldikával kapcsolatos alapvető irodalmat, igényeinket teljesen kielégíti a Wikipédia heraldika-szócikke, valamint a Wikikönyvek sorozatba tartozó Címerhatározó „A címerhatározás szabályai” című fejezete. Ellenben a Heraldiaki Lexikonnak még igen sok szócikke hiányzik. Meg kell említenünk a Magyar Állami Jelképek címertörténeti és -tani összefoglalóját is.

Hol érdemes körülnézni, ha címereket keresünk? Egyedülállóan hasznos (főleg magyar vonatkozásban) a Wikiépdia Címerhatározójának gyűjteménye. Johann Siebmacher híres könyve a német nyelvterületen a 16. század végén használatban lévő címereket tartalmazza. A mű színes változata a Wikipédián, valamint itt is fellelhető, ám a legjobban kereshető verzió a Wappenbuch.com. Az egyes nemesi családok szócikkeiben legtöbbször a Wikipédia megfelelő nyelvű változatai is közölnek címert, ám a szabad enciklopédiában csak a jelentősebb családok szerepelnek. Régi ex libris címereket találhatunk dr. Bernhard Peter oldalán. Természetesen mindig érdemes egyszerű internetes kereséssel is próbálkozni.

Történelmi államcímerek lelőhelye a European Heraldry. A megyei és önkormányzati címerek elsődleges forrása a hivatalos Magyar Állami Jelképek oldal, de sok hazai településcímert a találhatunk a Magyar Címer Portálon is. Ezekben a kategóriában a Wikipédia szintén kiválóan használható.

Ha netán címereket akarunk rajzolni, egyes oldalak hasznos tanácsokkal látnak el bennünket, akár kézzel akarunk rajzolni, akár Adobe Illustrator programmal. A megadott elemekből dolgozó online címer-rajzolást kínáló oldalak szűk készletük miatt sokszor jellegüknél fogva kevéssé hasznosak, vagy kereskedelmi célokat szolgálnak. Ha mégis ilyennel akarunk szórakozni, a MyHeritage oldala lehetőséget nyújt erre.


A kép forrása: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése