2010. október 9., szombat

Források


A családfakutatás a források egyedülállóan széles körének felhasználásával dolgozik. Krónikák, oklevelek, önéletrajzok, lexikonok, gyászjelentések, festmények, fényképek, sírkövek, anyakönyvek, levelek, bírósági és peres iratok, végrendeletek, szájhagyomány… a lehetséges információforrások sora szinte végtelen. Ezek közül első sorban az egyszer nyomtatásban megjelent, és többé-kevésbé közérdekű források internetes megjelenésére számíthatunk. A források két legteljesebb gyűjteménye a csaladkutatas.extra.hu, valamint a Családfakutatók információs oldala (az oldal általam közölt linkjei újabban problémásak, de végső esetben a Google-ön keresztül megtalálható a honlap).

Az internetes adatbázisokat feljebb, a heraldikát pedig lejjebb külön bejegyzés tárgyalja. Könyveket (és könyv formában kiadott krónikákat) e-könyvtárakban érdemes keresnünk. A legfontosabb könyvgyűjtemények listáját elérhetjük egyrészt a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának honlapján, valamint egyedülállóan teljes listát találunk a csaladkutatas.extra.hu oldalon. A Magyar Elektronikus Könyvtárban jelenleg 43 genealógiával foglalkozó mű lelhető fel. A digitalizált könyvekre álljon itt csak néhány példa. Nagy Iván: Magyarország családjai című művének 1-2., 7-8., 10. és 11. kötete elérhető a hálózaton, de a genealógiai irodalom sok egyéb képviselője is, például Orosz Ernő: Heves- és a volt Külső-Szolnok egyesült vármegyék nemes családjai.

A magyar középkori oklevelek digitalizált változatait tanulmányozhatjuk (egy megjelenítő program letöltése után) a Magyar Országos Levéltár „Collectio Diplomatica Hungarica” segédletében. Itt pedig az oklevelek regesztáiban kereshetünk. Egyéb oklevél-keresési linkeket közöl a Családfakutatók információs oldala.

A források egyik leglényegesebb csoportját a születési, házassági és halálozási anyakönyvek képzik. Számos anyakönyv-adatbázis sorol fel a csaladkutatas.extra.hu. Itt találjuk például a Magyar Országos Levéltár keresőjét és Budapesti Állami Anyakönyv mikrofilmjeit. Települési anyakönyvekre kereshetünk a Családfakutatók információs oldalán. Megsemmisült magyar egyházi anyakönyvek listáját közli a Wikipédia.

Összeírások elérhetőségét közli a csaladkutatas.extra.hu és a Családfakutatók információs oldala.
Név- és címtárak linkgyűjteménye előző két segédletünkön: http://csaladkutatas.extra.hu/html/nevtar.html & http://csaladfakutato.uw.hu/linkek2.php?id=N%E9vt%E1r.

Különösen informatív források a gyászjelentések: informálnak az egyén halálának pontos dátumáról, következtethetünk a születés évére, és a dokumentum szerencsés esetben név szerint felsorolja a hozzátartozókat. Az OSZK-ban őrzött gyászjelentések egy részének keresője Dr. Hatvany Csaba honlapjáról érhető el, az OSZK gyászjelentéseinek mikrofilmlistája pedig itt található. Gyászjelentéseket kereshetünk megyénként a Gyászhír.hu oldalon. Egyéb gyászjelentési adatbázisok mellett a temetői névjegyzékek kiváló összefoglalása szintén a csaladkutatas.extra.hu oldalon érhető el olyan hivatkozásokkal, mint a bécsi temetők névjegyzéke vagy a szlovákiai temetők adattára. A szegedi és a győri mellett egyéb fontos temetők adatbázisait is megtaláljuk. A honlap két linkre már nem működik, ezért itt közlöm a Farkasréti temető adattárának (2003) (mely hat részletben Budapest Főváros Levéltárának honlapján is megtalálható) és a Kerepesi úti temető adattárának (1999) elérhetőségét. Magyar vonatkozású temetői jegyzékek linkjeit gyűjtötte össze a Családfakutatók információs oldala, a két gyűjtemény remekül kiegészíti egymást, bár vannak átfedések. A magyar írók sírjaira vonatkozó információkat a Petőfi Irodalmi Múzeum foglalta adatbázisba.

A források szinte áttekinthetetlenül nagy csoportját jelentik a különböző (életrajzi, írói, stb.) lexikonok és enciklopédiák. Példák kimeríthetetlen sora helyett hadd álljon itt a Családfakutatók információs oldalának gyűjteményén túl egyedül a Petőfi Irodalmi Múzeum adatbázisainak oldala, azon belül is a Magyar Életrajzi Index.

A PIM adatbázisi közül számunkra a Gudenus János műveire támaszkodó A magyarországi főnemesség genealógiája és a Magyar családtörténeti adattár a legfontosabbak.

Fénykép-adatbázisokat is találunk az interneten - mint például Budapest Főváros Levéltárának adatbázisai között Klösz György fotóit - , ám ezek jellegükből adódóan elég kevés ember érintenek.

Egyéb hasznos linkeket is rejt a csaladkutatas.extra.hu; úgyszintén a Családfakutatók információs oldala, fényképtáraktól kezdve az 1900-as Budapesti Lakcímjegyzékig. Érdemes körülnézni!
Amint az olvasó is láthatja, az internetre kerülő források legnagyobb hátránya az egységesség és integráció hiánya: a lelkiismeretes kutatónak adatbázisok tucatjaiban kell keresnie. Ugyanakkor jelentős előny, hogy a szövegek kereshetővé válnak. Ha egyszer a dokumentumot megtaláltuk, tetszés szerinti szavakra ugrálhatunk benne.


A kép forrása: http://www.grahamgarvie.com/?cat=15

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése