2010. október 9., szombat

Kommunikáció és kapcsolattartás

Az internet egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy megszünteti a határokat, lebontja a falakat. Többé nem kell hetekig várni egy levélre, vagy távoli városokba utazni, hogy beszélhessünk rokonainkkal - az emberek közti kommunikáció, az ismeretségek életben tartása lényegesen könnyebbé vált. Blogot írhatunk, megoszthatunk a világgal képeket, könyveket, gondolatokat, és e-mailben bármikor felvehetjük a kapcsolatot hozzátartozóinkkal. Kis mértékben talán a közösségi hálózatokat is használják a családfakutatás céljaira.

Egyes családfa-oldalak nem csak adatbázisként funkcionálnak, hanem a család élő tagjainak összefogásában is segítenek, lehetővé teszik a kapcsolattartást és az élmények megosztását. Ilyen például a MyHeriage, a myfamily.com vagy az Itt voltam! családfaépítő programja.

A családfa-kutatók közti eszmecserék színtere a fórum. Itt nemcsak rokonok keresik egymást, hanem hasznos információk is gazdát cserélnek: az emberek segítenek egymásnak, és megosztják egymással tapasztalataikat. Külföldiek például a Geneal-Forum és a GenForum, ez utóbbinak van magyar változata is, a Hungary Genealogy Forum. Magyar vonatkozásban jelentős a Családfakutatás névre hallgató hosszabbik Index-fórum, valamint a RadixFórum és a Genealogia.hu fóruma; kisebbek a "Családfa kiderítése, anyakönyvek..." nevű Index-fórum, egy SG Fórum, valamint a magyarcsaladok. Ez utóbbi két helyen nem alakult ki tartalmasabb eszmecsere, a magyarcsaladok inkább afféle üzenőfalra hasonlít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése